האם קיבלתם דרישה למלא טופס הצהרת הון? מי נדרש להגיש הצהרת הון ואיך מגישים את הטופס? הכנו עבורכם מדריך בנושא.
סעיף 135 (1)(א) לפקודת מס הכנסה קובע כי פקיד השומה רשאי לדרוש מכל אדם למסור לו דו”ח מלא בדבר הכנסותיו ונכסיו, כולל הון ונכסים של בן/בת זוגו וילדיו. עצמאים רבים מקבלים דרישה למילוי הצהרת הון אחת לכמה שנים, וגם אם העצמאי עדיין לא קיבל דרישה למילוי הטופס, מס הכנסה יגיע אליו לבסוף וידרוש ממנו להגיש את הטופס. יש חשיבות רבה למילוי הצהרת ההון בפעם הראשונה, לכן כדאי להתייעץ עם רואה החשבון ולהגיש את הטופס בעזרתו.
הצהרת הון – מידע כללי
את ההצהרה יש למלא רק על פי דרישה מפקיד השומה, כאשר מטרת טופס הצהרת ההון היא לדווח לרשות המיסים על הנכסים הנמצאים בבעלות הנישום. הטופס משקף את תמונת המצב של ההון, הנכסים וההתחייבויות של הנישום בתאריך מילוי הטופס.
כדאי לדעת כי לאחר פתיחת תיק ברשות המיסים והקמת העסק, רשות המיסים שולחת דרישה למילוי ההצהרה תוך שנה עד שנתיים מתאריך הקמת העסק. מטרת ההצהרה הראשונה הנשלחת מפקיד השומה היא לאמת את הנכסים הנמצאים בבעלות הנישום. הדו”ח משקף את ההון נטו של העצמאי, כולל נכסים, ולאחר ניכוי ההתחייבויות של הנישום. יש למלא את הטופס ולהגיש את ההצהרה לפקיד השומה תוך 120 יום מקבלת הדרישה. כאמור, ברוב המקרים פקיד השומה שולח את הדרישה אחת לכמה שנים וכדאי לשמור את כל המסמכים לצורך מילוי הטופס, לרבות מסמכים כמו קניית רכב, תיעוד עסקאות בשוק ההון, אישורים על קבלת פיצוי או קצבה, רכישת ציוד ורהיטים, חשבונית על קניית רכב חדש וכו’.
מבנה טופס הצהרת הון
טופס 1219 למילוי הצהרת הון ליחיד, לזוג או למשפחה כולל דיווח על סך הרכוש והנכסים בבעלות הנישום וההתחייבויות שלו לאנשים ולחברות. הטופס כולל דין וחשבון על נכסים והתחייבויות של הנישום, ומבנה הטופס כולל בין היתר את הפירוט הבא:
- רכוש קבוע כמו מגרשים, בניינים, ציוד ומכונות, רכבים, ריהוט וכו’.
- רכוש שוטף כמו מלאי מוצרים וחומרי גלם, עבודות בביצוע, חייבים ולקוחות ועוד.
- קופה ובנקים כולל חשבונות מט”ח עסקיים.
- התחייבויות כמו ספקים, הלוואות, שטרות לפירעון, משיכות יתר וכו’.
- השקעות בעסק פרטי, בתאגידים, בשותפות וכו’.
- תוכניות חיסכון, ביטוח חיים, קופות גמל ועוד.
- השקעות בניירות ערך.
ההפרש בין סך הנכסים בבעלות הנישום בניכוי של סך ההתחייבויות שלו הוא סך ההון עליו מצהירים בפני פקיד השומה.
טיפים והמלצות למילוי הצהרת הון
מילוי טופס הצהרת הון בפעם הראשונה גורם ללחץ רב ולחשש אצל רוב העצמאים, מאחר והדו”ח הראשון שיוגש לרשות המיסים ישמש את פקיד השומה לצורך השוואה ההון של העצמאי עליו הוא יצהיר בטופס הבא שעליו למלא לפי דרישה. ההצהרה הראשונה קובעת את יתרת הפתיחה של עלות נכסי העצמאי בניכוי ההתחייבויות שלו.
יש למלא בקפידה את הטופס וחשוב למלא פרטים נכונים בשקיפות מלאה. חשוב לזכור כי רשות המיסים מסוגלת לאתר נכסים גם בחו”ל, מאחר ויש אמנות מס עליהן ישראל חתמה מול מדינות רבות. אם יש לעצמאי כספת המוחזקת בבנק מומלץ לדווח על כך ולציין את תכולתה.
את הצהרת ההון כדאי למלא בעזרת מייצג מוסמך ומורשה כמו רואה חשבון, כך נמנעים מדיווח שגוי ובעייתי ואין חשש מבעיות עם רשות המיסים.