צינורות, המעבירים נוזלים וגזים שונים למרחקים שונים דרך רשתות מורכבות, הם מרכיבים חיוניים בתעשיות רבות. הצינורות מגיעים במגוון גדלים, צורות וחומרים, כמו מתכת, פלסטיק, חרסינה או חומר מרוכב. כדי להבטיח מערכת צינורות תקינה לאורך זמן, חשוב להשתמש בשיטת הריתוך המתאימה לחיבור חלקי הצנרת.
אחת הדוגמאות הפופולריות לרתכת לריתוך צנרת, היא רתכת MMA ARC 200C (אלקטרודה 6010). שמציעה רתכת קלה, ניידת, קומפקטית, אמינה ומעולה לעבודות תחזוקה של צינורות, המתאימה לריתוך ברציפות של אלקטרודות שונות, הן בקוטר של 2 מ״מ עד 3.25 מ״מ והן בקוטר של 4 מ״מ.
ריתוך צינורות הוא תהליך מכריע המבטיח את אורך חייה ובטיחותה של כל צנרת ביתית, מסחרית או תעשייתית ולכן, יש חשיבות רבה לריתוך נכון של הצנרת. הבחירה ברתכת המשתמשת בשיטה הנכונה לריתוך צינורות תוכל להבטיח מערכת צינורות בטוחה ואיכותית.
איזה סוג של רתכת משמש לריתוך צינורות?
יש היום מגוון של רתכות המשתמשות בשיטות רבות ושונות לריתוך. אבל כשמדובר בריתוך צינורות חשוב להשתמש בשיטת הריתוך הנכונה ביותר. להלן שני תהליכי ריתוך קשת המשמשים בדרך כלל לריתוכי צינורות:
ריתוך SMAW (Shielded Metal Arc Welding)
שיטת ה-SMAW, הנקראת גם ריתוך מקל (Stick Welding), משמשת לעתים קרובות לריתוך צינורות. שיטה זו משתמשת באלקטרודה בצורת מקל כדי ליצור קשת חשמלית שמתפקידה להמיס את המתכת ולאפשר את פעולת הריתוך. בשיטה זו משתמשים באלקטרודת Flux-coated (ציפוי שטף) כדי להגן על מתכת הריתוך ולמנוע ממנה להתחמצן.
ריתוך ב-SMAW משמש גם כדי לחבר אזורים שקשה להגיע אליהם או כדי לרתך חומרים עבים במיוחד. שיטת ה-SMAW מציעה תהליך רב תכליתי לריתוך צינורות שניתן ליישם על מתכות שונות, כולל נירוסטה, ברזל יצוק ופלדת אל-חלד.
תהליך הריתוך ב-SMAW, מתחיל בניקוי יסודי של אזור הצינור שיעבור ריתוך, כולל הסרת חלודה, שמנים וכל לכלוך אחר. לאחר מכן ממקמים את האלקטרודה כדי ליצור קשת בין חומר העבודה לבין האלקטרודה. כאשר האלקטרודה תימס, ציפוי השטף יתאדה וייצר גז מגן שנועד להגן על בריכת הריתוך מפני זיהום והתחמצנות. כדי לשלוט בגודל הריתוך ובצורתו, יש להתאים את זווית האלקטרודה ולהניע אותה לאורך מפרק המתכת במהירות המתאימה.
ריתוך GMAW (Gas Metal Arc Welding)
שיטת ה-GMAW משתמשת באלקטרודת חוט רציפה לריתוך מתכות. הקשת, בין האלקטרודה למתכת שעוברת ריתוך, מחממת את המתכת ממיסה אותה ומאפשרת את פעולת הריתוך.
גם שיטת ה-GMAW מציעה תהליך רב תכליתי שיכול לרתך מתכות שונות, כולל פלדת אל-חלד, אלומיניום, נירוסטה ומגנזיום. ריתוך זה הוא פופולרי לריתוך צינורות, בגלל שתי סיבות עיקריות: הוא קל לשימוש והוא מייצר ריתוך איכותי.
תהליך הריתוך ב-GMAW מצריך רתכת, אקדח ריתוך, אלקטרודת תיל וגז מגן. מתחילים את הריתוך בחיבור הרתכת לחשמל כדי לספק לקשת את החשמל הדרוש לה. כעת מחברים את אקדח הריתוך לרתכת. התקן זה מחזיק את האלקטרודה ומספק לאזור הריתוך את גז המיגון הנדרש.
מומלץ לבחור באלקטרודת התיל ובגז המיגון בהתאמה לסוג המתכת שאתם עומדים לרתך. אלקטרודת התיל אחראית להתכה וליצירת הריתוך. גז המגן, לעומת זאת, אחראי על הגנת בריכת הריתוך על ידי מניעת החשיפה לחמצון שמסביב. בשלב זה, מקמו את אקדח הריתוך במפרק הצינור שתלחימו וכוונו את הקשת בין האלקטרודה לחומר העבודה. כעת יש להזין את אלקטרודת התיל לתוך בריכת הריתוך ולאחר שמיקמתם את הקשת להניע את אקדח הריתוך בתנועה מעגלית. אלקטרודת התיל תימס מהחום, תצטרף למתכת והריתוך ייווצר.
כאשר הריתוך מבוצע באופן הנכון, הוא מציע לכם תהליך ריתוך בטוח ויעיל ובלבד שאתם מקפידים היטב על כל כללי הזהירות הנדרשים לריתוך הצנרת, כולל שימוש במשקפי בטיחות, בכפפות ריתוך ובקסדת ריתוך, והקפדה על אוורור האזור שבו מתרחש הריתוך.