הפורום לישראל ירוקה מפרסמים היום (ב’) דו”ח מפורט על “החציבה הפיראטית והחוקית ביהודה ושומרון” שהוצג לשרים ולמשתתפים בכנס שנערך בשבוע שעבר בנושא וכעת מפורסם לציבור.
הדו”ח מפרט על שוק החציבה בישראל, מצבם של המחצבות ביו”ש, הרגולציה על פיצוצים במחצבות ותיעוד התופעה. לאחר מכן הדו”ח עוסק בהשפעת המחצבות על איכות הסביבה, עבריינות וליקויים בתחום ולבסוף מביא מסקנות והצעות לתיקוני חקיקה.
בכנס שנערך בשבוע שעבר על תופעת המחצבות הפיראטיות בישראל השתתפו שר האנרגיה, יובל שטייניץ והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, מר דוד יהלומי מנכ”ל המשרד להגנת הסביבה, גלעד אך מנכ”ל הפורום לישראל ירוקה, בכירים בענף הסביבה, בכירים בענף הבנייה במשק הישראלי ואישים נוספים. את הכנס יזמו ‘הפורום לישראל ירוקה’, והנחה אותו העיתונאי גיא ורון.
הארגון מציין בדו”ח כי כמות המחצבות בישראל הולכת ופוחתת בשנים האחרונות, כמו גם עתודות החציבה לצרכי בניה. אך לעומת זאת, הביקוש לחומרי גלם הולך ועולה בשל הגידול בענף הבניה ובענף התשתיות. הארגון מיפה באזור יהודה ושומרון 80 מחצבות, אולם גילה כי רק 15 מתוכן פועלות ברישיון חציבה ישראלי ועל פי תקנים ישראלים לשמירה על בריאות הציבור והגנה על הסביבה.
ההשלכות של החציבה הפיראטית הינן רבות ושונות. בדו”ח מדווחים על בורות ענק שיוצרות המחצבות אשר הולכים ונפערים ביהודה ושומרון, ומשנים את תוואי השטח והנוף ההררי לבלי היכר, וללא יכולת תיקון.
בנוסף, בשל הרגולציה החסרה בשטחים שבאחריות הרשות הפלסטינית, והניצול של הפרצות בתקינה ובאכיפה הישראלית באמצעות המנהל האזרחי, עשרות מחצבות פועלות ללא חשש וללא כל היתר ברחבי יהודה ושומרון. מחצבות אלו משווקות לבסוף את תוצרתן לישראל, והן אינן נדרשות להציג הוכחה לחוקיות החציבה של האגרגטים אותם הן מוכרות בישראל. בכך, טוענים בדו”ח, עוצמת מדינת ישראל את עיניה מהחציבה הלא-חוקית ההולכת וגדלה ביהודה ושומרון.
בכנס קיימו פאנלים במספר סוגיות. המושב הראשון עסק בהשפעת התופעה, המושב השני באתגרים ופתרונות לחציבה הפיראטית באיו”ש, לסיום נערך פאנל בנושא אוכלוסיות שונות בראי החציבה הפיראטית. הכנס שודר בזום וברשתות החברתיות ומאות אנשים השתתפו בו.
בפתיחת הכנס אמר השר שטייניץ כי במהלך השנה האחרונה קידם קרן לשיקום מחצבות ביהודה ושומרון וכבר היום תקציבה עומד על כ-6 מיליון שקלים. השרה גמליאל ביקרה את התופעה הסביבתית “המחצבות הפיראטיות והמחצבות הנטושות הופכות לצלקת מכוערת וקבועה בתוך השטחים הפתוחים, בנוף ובמגוון הביולוגי שקיים בהם והכל בניסיון לגרוף רווחים קלים”.
הדו”ח מציע תיקוני חקיקה על מנת לאפשר אכיפה ועצירה של התופעה. הפתרונות אשר מוצעים בדו”ח כוללים התקנת תקנות המחצבות אשר כוללות קביעת נורמות לאכיפה ופיקוח על היבט איכות הסביבה במחצבות. במקרה ויופרו תקנות אלו, מציעים בארגון לקבוע קנסות שיועברו לטובת קרן לאכיפת התקנות, ולבסוף לסגור את המחצבות אשר ימשיכו להפר את ההוראות. בכך בעצם תתבצע הפיכת החוק הישראלי הקיים לצו אלוף בשטחי יו”ש.
בנוסף מציעים ב’פורום לישראל ירוקה’ לתקן תקנות ולהעניק סמכויות בתחום המעברים, כך שרק משאיות אשר מובילות חומרי חציבה ומציגות רישיון מחצבה מקורי ובר תוקף יוכלו לעבור. כיום, במדינת ישראל לא קיים איסור להשתמש בחומרים המגיעים ממחצבות בלתי חוקיות מאיו”ש, לסיום מציעים בדו”ח לתקן את החוק הישראלי ולהרחיב את האיסור לאיו”ש.
בשילוב כלל הצעדים אלו יחד, בהנחה ואכן יאכפו, בפורום לישראל ירוקה מקווים לנתק בין תופעת החציבה הפיראטית לבין המוטיבציה היחידה שלה – רווחיות, ובכך להביא להסדרה של כלל האתרים הפזורים ברחבי האזור. בכך הם מתכננים לעצור את המשבר האקולוגי הנגרם בשדרת ההר המרכזית של ארץ ישראל ללא כל פיקוח.