חשיפה: צה”ל יפרוס את מערכות “רוֹאָה יוֹרָה” ביהודה ושומרון

חשיפה: צה”ל יפרוס את מערכות “רוֹאָה יוֹרָה” ביהודה ושומרון

צה”ל החל בתהליך רכש והצטיידות במערכות “רוֹאָה יוֹרָה” מתוצרת רפא”ל עבור זירת יהודה ושומרון, שם לא נעשה עד כה שימוש במערכת זו – כך על פי פרסום של דורון קדוש, הכתב הצבאי של גלי צה”ל

על פי הפרסום של דורון קדוש בגלי צה”ל, המהלך, שמגיע על רקע איומי חדירה ופשיטה ביהודה ושומרון, מעורר שאלות רבות בשל הביצועים ה”בעייתיים”, בלשון המעטה, של המערכות במהלך מתקפת ה-7 באוקטובר בעוטף עזה.

מהי מערכת “רוֹאָה יוֹרָה”?

מערכת “רוֹאָה יוֹרָה” כוללת מגדל תצפית משולב עם מערכת ירי שנשלטת מרחוק על ידי תצפיתניות. המערכת נועדה לאתר איומים ולאפשר ירי לעבר מחבלים שמתקרבים לגדרות היישובים או עמדות שולטות אחרות. מאז 2008 הוצבו המערכות רק בעוטף עזה, ושימשו ככלי מרכזי בסיכול חדירות מחבלים.

באירועי ה-7 באוקטובר, מרבית מערכות “רוֹאָה יוֹרָה” בעוטף עזה נוטרלו כבר בתחילת המתקפה. חמאס הצליח לשבש את פעילות המערכות באמצעות רחפני תקיפה, מה שגרם להשבתתן המהירה. רק מערכות בודדות המשיכו לפעול, וביצעו ירי שחיסל עשרות מחבלים, אך הנזק כבר נגרם. היעדר המענה המלא מצד המערכות תרם לאובדן שליטה בחלק מהמוקדים בעוטף עזה.

צילום: דובר צה”ל

פריסה חדשה ביהודה ושומרון ושאלות סביב ההחלטה

למרות הכשלים בעוטף עזה, בצה”ל מתכוונים לפרוס עשרות מערכות “רוֹאָה יוֹרָה” בנקודות מפתח ביהודה ושומרון. המערכות יותקנו בעמדות שולטות ובכניסות ליישובים, במטרה למנוע ולסכל פיגועי חדירה ופשיטה.

על פי תוכנית הפריסה, בשלב הראשון יותקנו המערכות בנקודות שמוגדרות “מאוימות ביותר”, ובהמשך תורחב הפריסה לנקודות נוספות ברחבי האזור. תצפיתניות יחידה 636, יחידת האיסוף של אוגדת איו”ש, יקבלו הכשרה ייעודית להפעלת המערכות ולביצוע ירי מרחוק במקרה הצורך.

ההחלטה להציב את המערכות ביהודה ושומרון מגיעה על רקע החשש מהחרפת האיומים, אך היא אינה חפה מביקורת. בעוד המערכות הוכיחו יעילות חלקית בלבד בעוטף עזה, בצה”ל מדגישים כי התקלות זוהו ונלקחו בחשבון במסגרת תהליך הפקת הלקחים.

צילום: דובר צה”ל

מומחים טוענים כי האתגר המרכזי יהיה לא רק פריסה נכונה של המערכות, אלא גם הגנה עליהן מפני שיבושים, שיכולים לשבש את פעולתן בזירות עם איומים מגוונים כמו ביהודה ושומרון.

בצה”ל מקווים שהפריסה החדשה תספק מענה יעיל לאיומים המתפתחים ותשפר את יכולות ההגנה על היישובים ביהודה ושומרון. עם זאת, הצלחת הפרויקט תלויה במידה רבה בהפקת לקחים מהשימוש במערכות עד כה וביכולתה של המערכת לעמוד באתגרים הטכנולוגיים והמבצעיים שצפויים בזירה המורכבת של יהודה ושומרון.

המעבר של מערכות “רוֹאָה יוֹרָה” לזירה חדשה מהווה צעד משמעותי בהתאמת הכלים הטכנולוגיים של צה”ל לצרכים הביטחוניים המתפתחים, אך נשארת השאלה האם המערכות יוכלו לממש את מטרתן במלואה בזירה רווית איומים כמו יו”ש.

ביטחוני