בתחילת החודש הציג נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ את “תוכנית המאה” – המתווה המדיני שלו להסדר בין ישראל לפלסטינים. עיקרי התוכנית כוללים החלת ריבונות ישראלית בכל היישובים היהודיים ביהודה ושומרון ובבקעת הירדן ובעצם סיפוח חד צדדי של כל שטחי ההתנחלויות ועד כ-30% מהגדה לישראל.
עם החלת הריבונות, יבוטל המנהל האזרחי והשלטון הצבאי שעד כה קבעו הכל באזורים אלה, וכן יבוטל הצורך לאישור מדיני של קידום של בנייה או תשתיות כגון מים, חשמל וכדומה, ובעצם יוסרו כל מגבלות הבנייה באזורים אלה. יחד עם זאת, לפלסטינים יינתנו 4 שנים למו”מ להקמת מדינה ובמהלכן לא תתאפשר בנייה חדשה.
בדקנו עם מומחים בשוק הנדל”ן מה המשמעות הנדל”נית של התוכנית וליתר דיוק, איך היא תשפיע על מחירי הדירות באזור יהודה ושומרון והבקעה.
לדברי דרור אוהב ציון, מנכ”ל דרא שיווק נדל”ן, “תוכנית המאה תגרום לעליית מחירים של כ-10%-15% ביו״ש בגושי ההתיישבות הגדולים”. לדבריו, “פערי המחירים בין יישובי יו״ש ליישובים בתוך הקו הירוק עומדים להצטמצם כמעט לגמרי. הוא הוסיף כי אם לא ייבנו פרויקטי נדל”ן חדשים ב-4 השנים הקרובות כפי שמוצע בתוכנית, היצע הדירות ירד לאפס”
אוהב ציון אמר גם, כי “אם תיושם תוכנית המאה ויסופחו שטחי יו”ש והבקעה, הדבר יפשט מאוד את תהליך רכישת הדירה באזורים אלה. כיום הסטטוס המשפטי של הקרקע בחלק גדול מהפרויקטים ביו”ש נקרא ‘בר רשות’, סטטוס חלש יותר מהסכם חכירה. כשיהיה סיפוח, מן הסתם הסטטוס הזה ישתנה ואז כל תהליך הרכישה יהיה פשוט יותר ויידמה לרכישת נדל”ן בתוך הקו הירוק. כיום תהליך הרכישה הוא מורכב מאוד, הישוב מפנה את הרוכש לחטיבה להתישבות לצורך חתימה על הסכם בר רשות. החלת תוכנית המאה תפשט ותקל מאוד על כל התהליך”.
יו”ר לשכת שמאי מקרקעין, חיים מסילתי, סבור כי “בטווח הקצר לא צפוי שינוי דרמטי במחירי הנכסים ביהודה ושומרון”. לדבריו, “תכנית המאה מביאה בשורה במישור המדיני אבל לא במישור התודעתי-חברתי. אני לא רואה את הצרכן הישראלי שעד היום חשש לרכוש דירה ביו״ש רץ לקנות לרכוש נכסים בשל התכנית. מצד שני, מי שרכש נכסים בהתנחלויות מתוך תקווה שהן יפונו והוא יקבל פיצוי, יכול ככל הנראה לשכוח מכך לפחות לכמה עשרות שנים”.