רמ”ט הדיור באוצר אביגדור יצחקי: “אנו נמצאים כיום בשיא תכנון של 97,000 יחידות דיור”

רמ”ט הדיור באוצר אביגדור יצחקי: “אנו נמצאים כיום בשיא תכנון של 97,000 יחידות דיור”

” אנו נמצאים כיום בשיא תכנון של יחידות דיור – 97,000. אך רשויות מקומיות שלא נותנות מספיק אישורי בניה, בעיות בתחבורה לשכונות חדשות ומחסור בעובדים הם שמונעים את פתרון משבר הנדל”ן כיום” כך אמר רמ”ט דיור במשרד האוצר  אביגדור יצחקי בכנס שדרות לחברה במכללת ספיר ובעיר שדרות.

צילום עמיעד טאוב
     אילוסטרציה           צילום עמיעד טאוב

בכנס שדרות לחברה במכללת ספיר ובעיר שדרות התקיים גם מושב הסרת חסמים בדרך לדיור, שבו לקחו חלק ראש מטה הדיור באוצר אביגדור יצחקי, מנכ”ל משרד הבינוי אשל ארמוני, מנכ”ל התאחדות בוני הארץ עו”ד אליאב בן שמעון, סגנית ראש מנהל התכנון שירה ברנד ומ”מ מנכ”ל רשות מקרקעי ישראל עדיאל שומרון.

יצחקי אמר בתחילת המושב כי “מהותו של משבר הדיור כפי שאנחנו רואים אותו הוא בביקוש – נוספים במדינת ישראל כ- 55,000 משקי בית בכול שנה, קצב הייצור של דירות במדינת ישראל הוא הרבה יותר קטן, סדר גודל של 42,000. אנו נמצאים כעת בשיא הבניה המתוכננת 97,000 דירות, אך לבנות דירה בישראל לוקח הרבה זמן. אנו מקווים כי התחלות הבניה השנה יגיעו ל52,000 דירות”. הוא המשיך והוסיף כי “המחירים עולים גם אם אין סיבה שיעלו, עקב מחסור בהיצע, הסיבות המרכזיות למחסור בדירות: חוסר בגורמי יצור בידי הקבלנים – אין מספיק עובדי בניין במדינת ישראל, למרות הפיגועים האחרונים אנחנו לא מוותרים על העובדים הפלסטינים. אנו עושים מאמיצים אל מול הממשלה הסינית בכדי להביא עוד עובדים. רשויות מקומיות שלא נותנות מספיק היתרי בניה, אנו נמצאים בדיאלוג עם הרשויות, ומנסים להגיע לסיכומים בעזרת הסכמי גג ותמריצים בכדי שיתנו יותר אישורים לבניה. הנושא הבעייתי הנוסף הוא תשתיות העל – בעיות התחבורה: תשתיות פנים שכונתיות כגון כבישים פנימיים, בתי ספר, גני ילדים מטופלים כראוי. אך עקב בעיות מול נתיבי ישראל אנחנו לא מצליחים להקים שכונות עם תחבורה ראויה המובילה אליהם, יש לנו מספר שכונות שאין לנו פתרונות תחבורה ראויים עבורם, כמו פתח תקווה, חריש, וחדרה. בינתיים החלטנו כי על קרקעות מדינה נאפשר בניה של דירות רק עבור האוכלוסיה שאינה מחזיקה בנכס, המטרה שלנו היא לייצר הנחה של 200,000 ש”ח בדירות, ועד סוף השנה נשווק 25,000 דירות כאלו כאשר עד סוף 2016 נשווק 70,000 דירות(45,000 צפויות לשיווק בשנת 2016 על פי חישוב). אך אנחנו לא עושים מחיר למשתכן בהתיישבות העובדת.”

לדברי אשר ערמוני מנכ”ל משרד הבינוי “ההחלטות שמתקבלות כיום הם החלטות רדיקליות מאוד, אנחנו הפכנו ליזמים, אבל אם אנחנו רוצים להיות יזמים עלינו לפעול אחרת ממה שהיה עד היום. המטרה שלנו היא לחתוך תהליכים לגרום לדברים לקרות. למרות שידעו כי הצפי הדמוגרפי יוביל לגידול בביקוש לדירות לא בנו פה מספיק, לא בנו מספיק בערים בגלל העיריות. ועדות מקומויות, ועדות מחוזיות והמועצה הארצית העניקו אישורים, אך העיריות מנעו את הבניה. לכן המדינה הגיע להסכמי גג עם העיריות, היום אנחנו נותנים כסף לעיריות בכדי שיבנו תשתיות בתמורה להענקת אישורי בניה. בימים הקרובים נעלה לרשת אתר מיוחד של מחיר למשתכן, שם ניתן יהיה למצוא דירות במחירים מיוחדים ולהנות מהגרלות שיאפשרו לרכוש דירה, לא בתור בסניף של משרד השיכון, אלא באינטרנט.”

שירה ברנד סגנית ראש מנהל התכנון אמרה כי “המדינה יכול לאשר והוביל בניה, אך העירייה היא זאת שמאפשרת את הבניה עצמה. כיום לוקח יותר מדי זמן מהרגע שהממשלה מחליטה עד שהקבלן מתחיל לבנות, לכן אנחנו עושים רפורמות של העברת סמכויות בכדי לגרום לדברים לקרות. כיום אנחנו נותנים סמכויות לרשויות המקומיות בכדי שיבנו, יש כאלו שאומרים שהרשויות המקומיות קרובות מדי לקבלנים, ולמרות זאת, אנו מעניקים סמכויות. אך אנו עושים בדיקות של סמכויות ויכולת תכנון וטוהר מידות ומאפשרים יותר סמכויות לרשויות שמצטיינות בהליכים תקינים כמו תל אביב והרצליה. יש גם רשויות מושחתות ולכן אנו לא מאפשרים לכולם את כלל הסמכויות, כיום אנו עושים מבחנים מקצועיים ולפי זה נותנים את הסמכויות.”

לדברי עדיאל שומרון מ”מ מנכ”ל רשות מקרקעי ישראל “יש כמה אגדות אורבניות הנוגעות ליכולת של רשות מקרקעי ישראל להשפיע על שוק הדיור, אין אח ורעיה למנהל מקרקעי ישראל, גם במדינות קומוניסטיות אין כזו ריכוזיות כמו שיש למנהל”. עוד הוסיף עדיאל כי “זה לא נכון שהמדינה מחזיקה ב96% אחוז מהקרקעות, כי שמורידים את הקרקעות שמכרנו וקרקעות חקלאיות ושטחי אש, מגיעים לנתון כיהמדינה מחזיקה כיום רק ב7% מקרקעות המדינה שניתן להשפיע ולפעול בהם. כיום אנחנו לוקחים את אותם קרקעות ומייצרים בעזרת הגדלת היצע על פי יעדי הממשלה.”

עו”ד אליאב בן שמעון, מנכ”ל התאחדות בוני הארץ “אני יושב פה לצד הבכירים ביותר בענף הבניה, אנחנו רק מבצעים את הבניה, אבל הם קובעים האם נוכל לבנות והאם הציבור יוכל לקנות דירות. מחיר למשתכן זה מהפכה טובה ברובה, זה המשך של המון דיבורים שהיו כמו מע”מ 0 אך אנחנו מברכים על שיתוף הפעולה עם  שהממשלה עושה איתנו היום.” כיום חסרים במדינת ישראל 130,000 יחידות דיור לזכאים ללא בית, זה מה שחסר בכדי לפתור את בעיות הדיור של מדינת ישראל.”

עוד הוסיף ” לקבלנים יש מחסור חמור בכוח אדם מקצועי, במנהלי עבודה, במהנדסי בניה ואנו קוראים לציבור הישראלי לבוא לעבוד בתחום. מנהל עבודה מתחיל בענף הבניה מרוויח פי שתיים בעורך דין.”

נדל''ן