רשתות חברתיות כגון פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר ועוד, הפכו לזירות בהן מתקיימת אינטראקציה תקשורתית וחברתית יומיומית. לצד היתרונות שבשיתוף חוויות והגברת הנגישות למידע, מגבירות הרשתות החברתיות גם את הסיכון לפגיעות כגון שיימינג – פעולה שבה אדם או גוף מוצג באופן שלילי ומכוון, במטרה להשפילו ולבזותו , כדי לפגוע בו. אחד הכלים שניתן להתמש בהם הוא תביעת שיימינג בפייסבוק.
שיימינג ברשתות החברתיות – מה אומר החוק?
החוק במדינת ישראל מגן על כל אדם מפני פגיעות בכבודו ובשמו הטוב. שיימינג ברשתות החברתיות עלול להיכנס תחת ההגדרה של עוולות לשון הרע.
לשון הרע נחשבת לעבירה פלילית ועוולה אזרחית בישראל, מכח חוק איסור לשון הרע, תשכ”ה-1965. החוק קובע כי כל פרסום שיש בו כדי לפגוע בכבודו של אדם, להשפילו או לבזותו, עשוי להיות צחוייב בפיצוי הנפגע.
על פי החוק, קיימת הבחנה בין פרסום שנעשה בכתב (כולל באינטרנט) לבין פרסום שנעשה בעל פה, ובין פרסום מכוון לכזה שאינו מכוון.
ישנן שתי השלכות משפטיות אפשריות על אדם שיזם שיימינג בפייסבוק או בכל רשת חברתית אחרת: תביעה אזרחית ותביעה פלילית. בתביעה אזרחית הקורבן יכול לדרוש פיצויים על הנזק שנגרם לו כתוצאה מהפרסום הפוגע. הפיצויים עשויים להגיע לסכומים גבוהים במיוחד אם מדובר בפרסום שמזיק באופן משמעותי לשמו הטוב האישי / המקצועי / הציבורי של הנפגע . לעיתים, עלול הפוגע להיות חשוף גם לקובלנה פלילית. מדובר בעבירה שנעשית במכוון, ובמקרים קיצוניים עשוי הפוגע להיות נתון לעונש של מאסר או קנס כספי.
צעדים משפטיים בתביעת שיימינג בפייסבוק
-
שמירה על ראיות: צילום מסך של הפוסט הפוגע או ההודעות. העתקת תכנים (אם זה פוסט, תמונה או הודעה פרטית) שלא ניתן למחוק אותם. תיעוד של התאריך והשעה בהם התבצע הפרסום.
דיווח לפייסבוק
אם המידע הפוגע נמצא על פלטפורמת פייסבוק, ניתן לדווח עליו לפייסבוק באמצעות הכלים שהרשת החברתית מספקת. פייסבוק עשויה להסיר את התוכן אם הוא מפר את תקנון האתר.
פנייה לעו”ד המתמחה בתחום לשון הרע
אם השיימינג גרם לנזק משמעותי, כדאי לפנות לעורך דין המתמחה בלשון הרע ושיימינג ברשתות החברתיות. עורך דין יוכל לסייע בהערכת חומרת המקרה, להנחות כיצד להגיש תביעה, ולהכין את המסמכים הנדרשים לצורך הליך משפטי.
הגשת תביעה משפטית
עו”ד המתמחה בתביעות מכוח חוק איסור לשון הרע יערוך את התביעה וימסור אותה לבית המשפט. התביעה יכולה להיות תביעה אזרחית או פלילית.
תביעה בגין שיימינג בפייסבוק היא אמצעי משפטי לגיטימי להתמודדות עם פגיעות בשם הטוב האישי המקצועי והציבורי ברשתות החברתיות. חשוב לפעול במהירות, לשמור ראיות, ולפנות לעורך דין המתמחה בתחום כדי למצות את הזכויות ולהתמודד עם הנזק באופן חוקי ומסודר. משרד פדרבוש-בן סימון כאן למענכם בנושא תביעות שיימינג ברשת. פנו אלינו לייעוץ , ללא כל התחייבות, עוד היום.