5 כללי יסוד לטובת השכנים מתחת למרפסת (וגם לטובתכם)

5 כללי יסוד לטובת השכנים מתחת למרפסת (וגם לטובתכם)

מה יותר טוב ממרפסת שמש נהדרת, כסא נוח, שייק פרות וספר? חלומי, לא? כדי שהחלום המענג לא יהפוך לחזיון ביעותים, חובה לוודא אטימה מוחלטת של המרפסת, הרצפות, הקירות והפתחים

ריצוף הגרניט, הקרמיקה או כל מה שלא תבחרו, הוא עניין כמעט קוסמטי ותו לא. מי הגשם המציפים את המרפסת החשופה יחדרו בוודאות גמורה לשטח שמתחת לריצוף, ומשם תתפשט הרטיבות אל תוך הבית. לכן יש להתייחס אל השטח כאילו היה בריכה לכל דבר ועניין!

כמה חבל שאי אפשר לשחות בה 🙁

מה צריך לאטום במרפסת?

כבר סיכמנו שהשטח תחת הריצוף הוא בריכה (לא בריכת שחיה), לכן נערך בהתאם ונקים חמישה מנגנוני הגנה מפני הרטיבות המתמדת:

  1. יציקת שיפועים איכותית שיזרימו את המים לכיוון המרזב.
  2. בפתח המרזב- התקנת נקז דו-מפלסי בעל שני פתחים לניקוז המים: הראשון בגובה פני השטח, ופתח נוסף תחתון יקלוט את שארית הרטיבות שחדרה מתחת לריצוף.
  3. הפרשי גובה בין ריצוף הבית לריצוף המרפסת, ויציקת סף הפרדה (חגורת בטון) בפתח המרפסת שימנע מעבר מים מהריצוף החיצוני לפנימי.
  4. התקנת ויטרינה, או במילים פשוטות יותר – דלת מרפסת שהיא כמו חלון הזזה גדול. הויטרינה תמוקם מעל הריצוף החיצוני ולפני סף ההפרדה.
  5. אחרונה וחשובה- שכבת איטום איכותית ועמידה מתחת לריצוף. השיטה הנפוצה והיעילה ביותר הינה הלחמת יריעות ביטונומיות, אולם במשטחים קטנים או מקומות שקשה ליישם בהם את היריעות, ניתן לאטום גם ב2-3 שכבות של חומר ביטומני משחתי להתקין ביניהם רשת אינטרגלאס. שימוש בחומר צימטני מומלץ רק לשטח הקטן מ-10 מ”ר.

כמובן שכל חמשת הנקודות שציינו הן בקושי תקציר קטנטן מעבודת האיטום המורכבת. איש איטום מקצועי יצוק רולקות בטון, יתאים פתחי ניקוז טובים, יפרוש שכבת ‘שומשום’ או חול מיוצב מעל היריעות, יבצע אטימה מוחלטת סביב צינורות קיימים ועוד אלף ואחת פרטים שאין כאן מקום לפרט ולכם אין סבלנות לקרוא אודותם. להרחבה נוספת:  איטום מרפסת – כללי יסוד.

בגמר האיטום, לפני ריצוף המרפסת, חובה לבצע בדיקת הצפה והמתנה ל-72 שעות.

הצילו, מים חודרים מהמרפסת המרוצפת!

המרפסת אטומה, מרוצפת ויבשה- אתם ברי מזל! חלפה תקופה, חודשים או שנים (תלוי באיכות האיטום שיושם) ופתאום מתגלה לחות על הקיר הפנימי או הודעה נזעמת מהשכן שלמטה: “יש לנו רטיבות בתקרה שמתחת למרפסת!”

אתה רואה ולא מאמין. אלוקים! מה עכשיו?

טוב. קודם נשמו עמוק, הירגעו והזמינו איש איטום. קיים סיכוי (לא גדול) שהוא יאתר את מוקד הרטיבות, וכך תוכלו לסיים את העניין בטיפול נקודתי קצר וזול. אם לא, עומדות בפניכן שלוש אפשרויות: הטובה, הגרועה והגרועה יותר.

האפשרות הטובה והיקרה: פירוק, איטום וריצוף מחדש

כן כן, שמעתם נכון. כדי לפתור את בעיית הרטיבות מהשורש אין מנוס אלא לפרק את הריצוף הקיים, לקלף את שכבות האיטום הישנות ולבצע מחדש איטום יסודי וריצוף. החיסרון בשיטה הוא המחיר והבלגן שהיא גובה. פירוק הריצוף הישן, פינוי הפסולת, האיטום עצמו, קניית האריחים החדשים והרכבתם כרוכים בזמן, כסף ורעש. אולם זו השיטה היחידה שתבטיח חורפים יבשים לאורך שנים.

ההימור הזול: איטום וריצוף חדשים מעל הריצוף הקיים

ריצוף איכותי ימנע תקלות. באדיבות Pixabay

אפשר לחסוך עלויות ולנסות לטפל ברטיבות ללא פירוק הריצוף הקיים. פשוט מתייחסים למרפסת כאילו היא גולמית, מיישמים שכבת איטום (בעדיפות ליריעות ביטונומיות) על גבי הריצוף הקיים ומעליה מרצפים מחדש. שיטה זו מוזילה את העלות הכוללת ב30-40%, ואם שטח המרפסת גדול תוכלו לחסוך עשרות אלפי שקלים!

לפני שתשקלו ללכת על האופציה הזו, בדקו שהמרפסת שלכם עומדת בשלושה תנאים:

  1. קיים הפרש גובה מספק בין הריצוף החיצוני לריצוף הפנימי, כך שגם אחרי איטום וריצוף מחודש מפלס המרפסת יהיה נמוך ממפלס הבית לפחות ב-2 ס”מ.
  2. משטח הריצוף הנוכחי יציב וללא סימני שקיעה.
  3. יש לבדוק עם מהנדס מוסמך שלא קיימת מגבלה במשקל המותר להעמיס על המרפסת.

המרפסת מתאימה לקריטריונים? אל תמהרו להחליט. חומרי אטימה נאחזים פחות טוב על הריצוף הקיים, הריצוף התחתון עלול לזוז (במיוחד אם כלואה תחתיו רטיבות ישנה), ובנוסף עלולים אדי הלחות המכוסים לעלות כלפי מעלה ולגרום לנפיחויות בשכבת האיטום החדשה. אי אפשר לנבא מתי ייווצרו הכשלים במערכת. ייתכן שהכנה נכונה וביצוע יעיל יספקו איטום עמיד, אבל קיים גם סיכוי סביר שתופתעו לרעה. ימים יגידו.

האפשרות הגרועה והעוד יותר זולה: מריחת שכבת איטום על גבי הריצוף

טוב, זו כבר אופציה לחסכנים כרוניים, או לאלה שמחפשים פתרון מיידי ומהיר לטווח הקצר. בוא נניח שאתם מתכננים לעזוב בעוד שלוש שנים. למה להשקיע, נכון?

בשיטה זו פותחים את הפוגות (מרווחים) בין האריחים והפנלים בעזרת דיסק יהלום, ממלאים אותם ברובע (עדיף אפוקסית) ואוטמים בחומר איטום פוליאורטני גמיש את כל החיבורים בין הפנלים לרצפה, סביב כניסות המרזבים, מתחת וסביב משקופי הדלתות והמסילה התחתונה של הוויטרינה. יש לאטום היטב גם פינות בעייתיות וברגים חשופים. זהירות – אל תבצעו בדיקת הצפה. היא עלולה להזיק.

קחו בחשבון שהאיטום החפיפניק הנ”ל יעיל מקסימום ל-5 שנים, ובעתיד יהיה צורך וודאי להרים את הריצוף ולאטום ביסודיות. נכון שכרגע חסכתם סכום משמעותי, אך הוא יעלה הרבה כסף בהמשך. כמובן שככל ששטח המרפסת קטן – הסיכון קטן עימו.

כמה זה עולה?

בלתי אפשרי לנקוב מחיר מדויק. הסכום הסופי יקבע לפני גודל המרפסת, מורכבות העבודה, גובה הדירה (קומה גבוהה מקשה על פינוי פסולת והעלאת חומרים) ועוד מרכיבים רבים.

בהערכה גסה בלבד- פירוק ופינוי ריצוף קיים, איטום טיוח וריצוף מחודש: בין 700-1000 ש”ח למ”ר, לא כולל מחיר האריחים החדשים.

איטום וריצוף על גבי ריצוף קיים יוזיל את העלות ב30-40%, כבר אמרנו.

חידוש הרובה ומריחת חומר איטום יעלה בין 80-100 ש”ח למ”ר.

צרכנות