תהיתם פעם למה יש זוגות שמחזיקים מעמד ויש זוגות שלא? אחרי שירח־הדבש נגמר – והוא נגמר במוקדם או במאוחר – נראה שחיים משותפים עם בן זוג, דורשים מיומנות. אורח החיים המודרני, התרבות המערבית והמסורות המקומיות של כל חברה או תרבות לא מלמדים אותנו איך לחזק את הקשרים הרגשיים בינינו ובין האנשים הקרובים אלינו ובפרט בינינו ובין בני הזוג שלנו. כיוון שהקשר הרגשי בין בני זוג הוא הדבק שמשאיר אותם יחד בזוגיות, יש לו חשיבות רבה בכל הנוגע לחיזוק הזוגיות ולשימורה. מחקרים מראים שזוגות רבים נפרדים בדרך כלל כעבור שבע שנים, וזאת בשל היעדר מיומנויות רגשיות.
אז איך עושים את זה? איך יוצרים קשר רגשי ומטפחים אותו? איך משפרים את הזוגיות ושומרים עליה חזקה? הינה כמה עצות שימושיות שיסייעו לכם בכך.
1. פנו לטיפול זוגי בשלבים מוקדמים
זוגות שחווים קשיים בזוגיות, מחכים כמה שנים עד שהם פונים לעזרה מקצועית או לטיפול זוגי. אל תחכו כל כך הרבה. קשיים בזוגיות פוגעים בכל תחום בחייכם האישיים והמשותפים. הם מוציאים אתכם מאיזון ומשלווה, מעיבים על האושר שלכם ומערערים אתכם. אם אתם חווים קשיים בזוגיות, פנו במהרה לעזרה מקצועית. קבלו טיפול יחד ולחוד. השקיעו בכך, זה חשוב.
2. מתנו את עצמכם
הזוגות המוצלחים ביותר נוהגים באדיבות אחד כלפי השני. הם נמנעים מביקורתיות ומהערות עוקצניות ורוויות טינה ולא מטיחים מילים קשות ומכאיבות אחד כלפי השני. הם מוצאם דרך להביע את צורכיהם, דאגותיהם וחששותיהם בעדינות ובלי להטיח בבן הזוג אשמה וביקורת.
3. הציבו גבולות ברורים
זוגות מאושרים יודעים להציב גבולות ברורים בכל הנוגע ליחס עוין ולהתנהגות פוגענית. זוגות שיודעים לעצור התנהגות פוגענית עוד בשלבים הראשוניים של הזוגיות ולא מוכנים לקבל אותה, הם בדרך כלל מאושרים יותר.
4. דעו איך לסיים ויכוחים בחוכמה
זוגות שמתחזקים זוגיות חזקה לומדים לסיים ויכוחים בחוכמה או לתקן בעיה לפני שהיא יוצאת מכלל שליטה. בעת ויכוח סוער למשל הם יכולים להשתמש בהומור כדי לשפר את האווירה; הם יכולים להציע תמיכה או להביע הבנה לקושי של בן הזוג; הם יכולים לחזק את השותפות ולומר “נתמודד עם זה יחד”; הם יודעים איך לנטרל את האגו ולסגת מהוויכוח ובתוך כך מקפידים להביע הערכה כלפי בן הזוג והבנה לרגשותיו. אם הוויכוח ביניכם מתלהט, הפסיקו אותו והיפרדו ל־20 דקות. הסכימו לדבר שוב על הנושא כששניכם רגועים.
5. התמקדו בצדדים החיוביים של בני הזוג
בני זוג שחולקים זוגיות חזקה, מסוגלים למנות יותר דברים חיוביים מאשר שליליים על בן הזוג ועל הזוגיות. הם באופן כללי ייטו לצדדים החיוביים של הקשר ביניהם. הם יאמרו: “אנחנו צוחקים הרבה” ולא: “אנחנו אף פעם לא מבלים יחד”; הם יאמרו: “אנחנו אוהבים להתחבק להתכרבל ” ולא: “הוא לא מוכן לנסות דברים חדשים כמו אביזרי מין מחנות סקס“; הם יאמרו: “אנחנו נהנים לשתות יחד תה מרגיע בסוף היום” ולא: “היא לא מוכנה לקום מהספה”. הביטו על הזוגיות במבט חיובי גם כשקשה. המרקם הרגיש והעדין שלה רק יתחזק מכך.
ועצה אחרונה שלא מן המניין
הודו על ההזדמנות הייחודית והמיוחדת לחיות בזוגיות ולהתעצם מתוכה ובזכותה. זכרו שגם מהקשיים – ובעיקר מהקשיים – אנחנו צומחים, מתפתחים ומשגשגים. אז חייכו ואמרו תודה.